AKTUÁLIS SZAKMA ÖNKÉNTESSÉG MÚZEUM RELAXÁCIÓ

TANULÁS

FOTÓK VIDEÓK GRAFIKÁK BIOGRÁFIA

 


 

 

 


MÚZEUMRÓL - MÚZEUMRA

 
Flipperparadicsomban

 
A siklósi vármúzeum

 
Múzeumok Éjszakája - Eger

 
A Szépművészeti Múzeum Kiállítása
 
Szentendrei Skanzen

 
Magyar Vasúttörténeti Park

 
Neszmélyi Hajóskanzen - képekben
 
Tűzoltó Múzeum, Budapest

 
Múzeumok Majálisa 2014

 
Petőfi Irodalmi Múzeum

 
Börtönmúzeum

 
Magyar Nemzeti Galéria

 
Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

 
Semmelweis Orvostud. Múzeum
Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai  Múzeum
 

Flipperparadicsomban
2015.08.30.

Nem érvényesül már a "mindent a szemnek - semmit a kéznek" elv, különösen a Flippermúzeum esetében, hiszen a tárlat látogatói a múzeum végigjárása során tulajdonképpen le sem veszik kezüket a kiállítási tárgyakról. Ezek a tárgyak nemcsak, hogy megérinthetők, de éppen ebben rejlik a lényegük. A hely varázsához hozzátartozik az a zörejegyüttes, melyet a száznál is több flipperből érkező hanghullámok keveréke hoz létre. Mindez együtt nyújtja azt a múzeumi élményt, amelyet a játékterem-jellegből áradó hangulat tesz teljessé. A flippereken kívül találunk itt különböző mechanikus és elektronikus elven működő játékokat, melyek alkalmasak úgy az egyéni, mint a társas szórakoztató időtöltés tervezésére.

HONLAP

A siklósi vármúzeum
2015.06.29.

A Siklósi Vár azzal nyújt komplex élményt az érdeklődőnek, hogy kívül-belül érdekes történelmi momentumokat jelenít meg. Testközelből tapasztalhatja meg a látogató, milyen lehetett hajdanán a gyilokjárón közlekedni, ezenkívül végigjárhatja a várépület szinte minden zegzugát. A déli szárnyban található a várbörtön, amelyben megtalálhatjuk többek között a nemesi cellákat, valamint a hajdanán alkalmazott kínzóeszközöket. Mellette a bormúzeum található, az emeleten pedig reneszánsz bútorkiállítást láthatunk. Ugyanezen a szinten középkori fegyverkiállítással várja a múzeum a látogatókat, a második emeleten pedig vár- és hadtörténeti kiállítást rendeztek be. Az északi szárnyon található a Tenkes panoptikum, és itt a vetítőteremben egy, a vár történetéről szóló ismeretterjesztő film is megtekinthető.

     

TOVÁBBI KÉPEK


Múzeumok éjszakája - Eger
2015.06.20.

Délután 4-től éjfélig számos helyszínen zajlottak párhuzamosan a kulturális programok. Többek között meghallgattuk a Budapest Guitar Trió fellépését, mely a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár olvasótermében zajlott. Az Eszterházy Károly Főiskola tetején, a Varázstoronyban nagy érdeklődésre tartott számot a sokszínű kínálat: a 44 méter magasba nyúló teraszról távcsövön át lehetett szemlélni a várost, a Varázsteremben pedig tudományos játékok várták az érdeklődőket. A belvárosban egész este zsongott az élet;  a megannyi finomságtól illatozó utcák megteltek, az üzletek kitárták ajtóikat. A Várban tábortűz körüli közös táncra csábították a látogatókat. Ugyanitt 3D-s filmet vetítettek a magyarság történetéről.

     

TOVÁBBI KÉPEK


A Szépművészeti Múzeum Kiállítása
2015.01.17.

Szinte az utolsó pillanatban érkeztünk, hiszen a Múzeum alagsorában kiállított tárgyak már csak korlátozott ideig voltak láthatók. Tar Mária Krisztina szakdolgozati kutatási munkájához kapcsolódóan látogattuk meg a kiállítást, melyről bővebben az alább olvasható tanulmányban értekezik kolléganőm. A szerző saját készítésű fotóival illusztrált írásában a Budapesti Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéről, az egyiptológiáról, Egyiptom ókori történetének időrendjéről, valamint számos kiállított műtárgy részleteiről olvashatunk.

TANULMÁNY

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2014.10.09.

Az ELTE PPK andragógia MA hallgatói részére szervezett látogatás keretein belül a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai közelebbi bepillantást engedtek az intézmény működésébe. A kiállítások szokásosnál mélyebb szintű bemutatása, a restaurátor szakemberekkel való beszélgetés lehetősége, a Skanzen területén működő vasúton történő utazás - mind közrejátszott abban, hogy egy felejthetetlen napot töltsünk Szentendrén. A kiállítás szabadtéri elemein kívül megtekintettük a látványtárat, mely tulajdonképpen raktár is, tárlat is, hiszen az itt található muzeális néprajzi tárgyak nem kifejezetten kiállítva, hanem a polcokon, a helyükön várakoznak, mégis megtekinthetők az erre speciálisan kialakított helyen.

 A BCmot 422 Ganz motorkocsi hangja

KÉPEK  HONLAP


Magyar Vasúttörténeti Park
2014.08.15.

Angyalföldön a vasúti pályák mentén számtalan érdekességgel berendezett szabadtéri múzeumot találunk. Nemcsak régi mozdonyok és vasúti kocsik, de a vasúti személy- és teherszállítás lebonyolításához szükséges egyéb hozzávalók sokasága is megtekinthető itt. A kiállítási tárgyak közül sokat megérinthetünk, kipróbálhatunk. Akad jó néhány remekmű, melyet nem a szabad ég alatt helyeztek közszemlére; ilyenek például a faborítású kocsik és a rengeteg vasúti modell - utóbbiak a látogatók által irányíthatók. A kiállítás egyik szemrevaló darabja a kézihajtány (ebből kettő is rendelkezésre áll), melynek mozgatása igen jó erőnlétet igényel. Találunk még terepasztalokat, forgatókorongokat, Keleti pályaudvart kicsiben, sínautót, de ami  talán a legszembetűnőbb és legmozgalmasabb ezen a kiállításon, az arasznyi nyomtávú minivasút, mely a gyermekeket szállítja körbe a parkban.

 A kézihajtány hangja

 A minivasút hangja

KÉPEK  HONLAP


Neszmélyi Hajóskanzen - képekben
2014.07.26.

     

     

KÉPEK  HONLAP


Tűzoltó Múzeum, Budapest
2014.07.12.

Magyarországon többfelé találunk tűzoltó múzeumot, így többek között Egerben és Bonyhádon is. Mi ezúttal a budapesti Tűzoltó Múzeumban jártunk, mely a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Az 1955-ben alapított intézményben megtekinthető számos korabeli tűzoltási eszköz, ezenkívül makettek és fotók segítenek visszatekinteni a tűzoltás múltjára. Fecskendők, vízágyúk, kocsik, védőfelszerelések, jelzőberendezések láthatók a kiállításon. Külön folyosót foglal el az a sisakgyűjtemény, melynek darabjai között nemcsak Magyarországról, hanem más országokból származó fejfedőket is találtunk. Külön érdekessége a tárlatnak egy harang, mely egy korabeli tűzoltó kocsiról származik, s mely az egyetlen megérinthető tárgy a sok közül - olyannyira, hogy félreverésével belehallgathattunk a múlt hangjaiba.

 A harang hangja

KÉPEK  HONLAP


Múzeumok Majálisa 2014 - képekben
2014.05.17.

     

     

KÉPEK


Petőfi Irodalmi Múzeum
2013.11.29.

Aki egyet fizet - hármat kap, szerencsés. Éppen ilyen szerencsések látogatócsoportunk tagjai, amikor egyszerre három személyiség örökségével találkozhatnak. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítótere egymásba nyíló tárlataival kényezteti a látogatót. A külső kiállítótérben vörösbe hajló színek vesznek körül bennünket. A napfényről érkezőknek kissé sötét van itt. Ugyanakkor kellemes hangulatot áraszt ez a félhomály. Több helyiségen át várnak bennünket a Petőfi életével, munkásságával, a Magyarország történelmével kapcsolatos tudnivalók. A középső kiállítótérben a tárgyak világa tovább tágul, beengedve a technika játékosságát. A színek tovább fokozzák a hangulatot, a kor - Karinthy kora - egyre közelibb. Még a kávéházba is betérhetünk, ahol leülhetünk Karinthy Frigyes, Heltai Jenő, Nagy Endre, Gábor Andor és Molnár Ferenc asztalához. Közben megcsörren a telefon, s ha felvesszük, maga Karinthy jelentkezik a vonal túlsó végén. A legbelső kiállítótérben Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából különleges kiállítást rendeztek. Mivel tárgyi emlékek nem állnak rendelkezésre, a múzeum a költő életművéből mutat be részeket. Sok multimédiás eszközzel találkozunk, s ötletes megoldások sora teszi különlegessé a tárlatot.

KÉPEK  HONLAP


A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye
2013.10.15.

Sátoraljaújhelyen található a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye, melynek a Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyház épülete ad otthont. A tárlat bemutatja a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket, a büntetésüket töltők helyzetét. A látogatók megismerhetik a megtorló, testcsonkító- és halálbüntetéseket, a szabadságvesztés büntetés kialakulását és átalakulását. Bemutatásra kerül a jelenlegi rendszer, a fogvatartottak élete, oktatása, munkáltatása, és művészete is.

KÉPEK  HONLAP  FILM


Magyar Nemzeti Galéria - a kulisszák mögött
2012.12.06.

A múzeumlátogatások általában megszokott forgatókönyv szerint zajlanak. Ez pedig áll a jegy megvásárlásából, majd a tárlat végigjárásából. Egy szerencsés fordulat hetővé tette egy, az előzőekhez képest szokatlan nézőpont felvételét; a látogatók által használt bejáratot megkerülve, a kulisszák mögötti világba való bepillantásra kaptam lehetőséget. A Magyar Nemzeti Galéria 1957-ben létesített múzeum, mely leginkább a magyar művészet 1800-tól napjainkig készült emlékeit gyűjti, őrzi és állítja ki. A gyűjtemény magva a Szépművészeti Múzeum modern magyar művészeti anyagából alakult. A Magyar Nemzeti Galéria eredetileg a Hauszmann Alajos által épített egykori Kúria Kossuth téri épületében nyert elhelyezést (ahol ma a Néprajzi Múzeum áll). Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1975-ben költözött. Festészeti, grafikai, érem- és szoborosztálya van. A hely történetéhez hozzátartozik, hogy a tatárjárás után IV. Béla a budai Várhegyen erődvárost építtetett, várfalakkal. Nagy Lajos a Várhegy déli részén építette fel a királyi várat, melyet Zsigmond új palotákkal bővíttetett. Mátyás a XV. század második felében a gótikus palotát késő gótikus-reneszánsz stílusban építtette át.

KÉPEK  HONLAP


Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum
2012.11.23.

A Gellérthegy délnyugati lejtőjén, a Ménesi út fái közt, számomra az eddig leghangulatosabb múzeumot tekinthettem meg. Nemcsak külsőségeiben gyakorolt rám mély hatást. A kiállítás bemutatása igen családias hangulatban zajlott, ami nem csoda, hiszen a múzeum üzemeltetője maga a család. Molnár-C. Pál, a festőművész unokája vezetett be bennünket a család történetébe, a múzeum alapításának körülményeibe, s tőle tudhattuk meg azokat a részleteket, melyeket egy brosúra nemigen tartalmazhat. Mivel családi múzeumban jártunk, a művészeti emlékek között gyakran rábukkantunk személyes jellegű kegytárgyakra, s egy idő után már természetesnek tartottuk, hogy a festmények között családi albumra bukkanunk. Aránylag kis tér áll a kiállítás rendelkezésére, mégis végig érezhető volt az arányok megtartása, a jó ízlés és a szaktudás.

KÉPEK  HONLAP


Semmelweis Orvostudományi Múzeum
2012.11.08.

Ha egy kiállítás nemcsak látványbeli élményt kelt, de még emellett azonnal felhasználható információkkal is szolgál, az figyelemre méltó. Pontosan ez a közvetlen hasznosság jellemzi a Semmelweis Orvostudományi Múzeum kiállítását, mely nem csupán az idő réges-régi koraiból származó tárgyi emlékeket mutatja be, hanem olyan hasznos tudással lát el, melyet akár már aznap továbbadhatunk, s mellyel mi magunk is értékesebb személyekké válunk. A tabáni épület kellemes környezetet biztosít a tárlat körbejárására, a jól megvilágított termek egyúttal hangulatosnak is bizonyulnak, hiszen sok a fa, a színesfém. Az esztétikához még hozzájárul a praktikus és ízléses térkihasználás, nevezetesen a vízszintes és függőleges elhelyezés arányossága.

KÉPEK  HONLAP


Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum
2012.09.13.

Az Andrássy úton még az európai kultúra, és a jelenkor igyekszik kifejteni hatását a járókelőre. Ám ahogy belépünk a múzeum kapuján, a kert valami egészen mást kezd sugallni: igen nagy kulturális távolságokat sejtet. Az épület építészeti formája nem utal arra, hogy odabent Ázsia művészeti emlékeinek gyűjteményét találjuk. Márpedig számos műtárgy várja a látogatót, melyeket Hopp Ferenc, aki  1882 és 1914 között ötször utazta körül a Földet, egy élet munkájával gyűjtött. Az épületbe belépve, akármerre nézünk, valami keleties dolgot látunk, melyről elsőre csak annyit állapíthatunk meg: szép. Ahogy közeledünk a kiállított tárgyakhoz, fokozatosan kinyílni látjuk azt a világot, amely éppen ismeretlenségével vonzza a tekintetet. A falakon ékeskedő képek, a vitrinekben elhelyezett élet-képek egyaránt bevezetni, áthangolni kívánnak bennünket egy egészen más világba. A kő, a kovácsoltvas szintén kissé visszafelé húz az időben - segítve a látogatót ebben a spontán időutazásban.

KÉPEK  HONLAP


 

 
  Ajánlott oldalak Keresés a honlapon Wikipédia szócikk    

 

 

 


 Honlap:
TMBT www.tmbt.hu