Molnár Attila Károly

AKTUÁLIS SZAKMA ÖNKÉNTESSÉG MÚZEUM RELAXÁCIÓ

TANULÁS

FOTÓK VIDEÓK GRAFIKÁK BIOGRÁFIA

 


 

 

 


2016.12.01. - 2016.12.15.

HÁROM HÉT - HÁROM KÖNYVTÁR

2016.12.01. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Az ELTE PPK hallgatói három héten át olyan könyvtárlátogatáson vehetnek részt, amelyek során megismerhetik a könyvtárhasználat lehetőségeit,  szabályait. Stumpf-Benedek Anna óraadó szervezésében először a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárába látogattunk el, ahol Ambrusné Vigh Edit tájékoztató-könyvtáros vezetésével megismerkedhettünk többek  között a Könyvtár történetével, megtekintettük az épület helyiségeit. Láttuk a Sárkányos Gyermekkönyvtárat és az abból nyíló játszó szobát, a különböző olvasótermeket (szakolvasóterem, művészeti olvasó). Megtudtuk, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár teljesen akadálymentes, valamint, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékkal élők kiszolgálására.

                 


2016.12.08. Országos Pedagóiai Könyvtár és Múzeum

A látogatássorozat második helyszíne az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum volt. A Könyvtárat Borostyániné Rákóczi Mária, a Könyvtári Szolgáltatások Osztályának vezetője mutatta be. Vendéglátónk elmondta, hogy az OPKM-ben mintegy 600.000 könyv található, s ezek a kötetek mindegyikének valamilyen kapcsolata van a pedagógiával. Az intézményben található még 80.000 tankönyv és szintén 80.000 iskolai értesítő. Ezenkívül bőséges ifjúsági irodalmat is találhatunk itt. Reményi Ildikó vezetett bennünket a Múzeum megtekintése során: bemutatta az Orbis Pictus című kiállítást, melynek logikai felépítése a következő: az álló képtől a mozgó képig. Tárlatvezetőnk történetek, visszaemlékezések felelevenítésén keresztül tette színessé a látogatást.

                 


2016.12.15. Országos Széchényi Könyvtár

Harmadik látogatásunk során az Országos Széchényi Könyvtárba, a Nemzet Könyvtárába látogattunk el. Beléphettünk a 2×11 szintes toronyraktárba, ahol Mészáros Tamás adott útbaigazítást a kötetek elhelyezésének rendszeréről. Az OSZK-ban a legkönnyebb kötet csupán néhány grammot tesz ki, a legnehezebbek között azonban léteznek 22-25 kg-os példányok is. Herendi Lászlótól megtudtuk, hogy minden kiadó (pontosabban a nyomda) köteles példányokat szolgáltat a Könyvtár számára, ami annyit jelent, hogy az újonnan megjelent dokumentumokból 6-6 példányt küld be. A tízmilliós dokumentumszámmal büszkélkedő OSZK-ban mintegy 500.000 folyóiratot és közel 170.000 térképet találhatunk. A Könyvtár a helyben olvasható anyagokat 40 perces szintidővel tudja rendelkezésre bocsátani, a különgyűjtemények forrásaihoz pedig 1 nap alatt juthatunk hozzá.

                 


 


 

 
  Ajánlott oldalak Keresés a honlapon Wikipédia szócikk    

 

 


 Honlap: TMBT www.tmbt.huu