Molnár Attila Károly

 

AKTUÁLIS SZAKMA ÖNKÉNTESSÉG MÚZEUM RELAXÁCIÓ

TANULÁS

FOTÓK VIDEÓK GRAFIKÁK BIOGRÁFIA

 


 

 

 


2018.08.12.

Ítélettől szabadulásig - börtönközösségek fejlesztése a reintegráció támogatása érdekében
Molnár Attila Károly

PDF   KONFERENCIA

E tanulmány célja a fogvatartottak szabadulását követő társadalmi beilleszkedést elősegítő lehetőségek bemutatása a szabadulásra felkészítő felnőtt-tanulási folyamatok vizsgálatán keresztül. A vizsgálatban a hangsúly a börtönökben élők tanulási motiváltságára és motiválhatóságára került. Hazai és nemzetközi példákon keresztül mutatjuk be a büntetés-végrehajtási intézetekben zajló, a reintegrációt támogató tanulási folyamatokat.

Az empirikus adatok egy hazai büntetés-végrehajtási intézet azon fogvatartottjai köréből származnak, akik önkéntesen jelentkeztek résztvevő-központú csoportfoglalkozásokra. Fókuszcsoportos beszélgetések, filmklubok, illetve az önismeret növelését támogató gyakorlatok vezettek a résztvevők egyéni és csoportos tanulási motivációinak megismeréséhez.

A fókuszcsoportos beszélgetések és egy filmklub eredményei között szerepel, hogy a részt vevő fogvatartottak kommunikációja nyitottabbá vált, a csoporttagok önkifejezési minősége nott. Meditációs alapgyakorlatok kipróbálásával a fogvatartottak olyan módszert tanultak meg, amely közelebb hozta őket egy nyugodtabb állapot eléréséhez, a stressz, az agresszió csökkentéséhez. A csoportmunkában részt vevők kérdőíven gyűjtött visszajelzései azt tükrözik, hogy a fogvatartottak csoportjait motiváló andragógiai foglalkozások pozitív hatást gyakorolnak a börtönbeli tanulás különböző formáira. 

 

 
  Ajánlott oldalak Keresés a honlapon Wikipédia szócikk    

 


 Honlap:
TMBT www.tmbt.hu