Molnár Attila Károly

 

AKTUÁLIS SZAKMA ÖNKÉNTESSÉG MÚZEUM RELAXÁCIÓ

TANULÁS

FOTÓK VIDEÓK GRAFIKÁK BIOGRÁFIA

 


 

 

 


2013.09.27.

ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL HETE

BESZÁMOLÓ  KÉPEK

Kutatók Éjszakája 2013

A program első elemeként, az Állampolgári Részvétel Hete országos rendezvénysorozat keretében, a Civil-Műhely Szociopoly társasjátékban vettünk részt dr. Arapovics Mária
adjunktus és D. Babos Zsuzsánna PhD hallgató vezetésével. A játék, az élet valóságát tükrözve, jól kirajzolta a társadalmi, gazdasági ellentétekben megmutatkozó sorsokat. A játék során mindannyiunk számára üzenet értékű volt a becsület, az összetartozás, a segíteni vágyás, valamint a szerencsével megfűszerezett tervezés szükségessége.

A speciális andragógiák közé sorolt kriminálandragógia világába Berényi Ildikó PhD hallgató kalauzolt el bennünket. Megismertette a hallgatóságot a szakma alapjaival, különös tekintettel az áldozattá válás veszélyeire, mellyel kapcsolatban számos fontos tényezőre hívta fel a figyelmet. Az előadó interaktív módon, a jelenlévők bevonásával bontotta ki a témát: lehetőséget adott kérdések feltételére. Az önvédelmi technikákról gyakorlati bemutatót is kaptunk egy karate-oktatótól és sporttársaitól. Ennek olyan nagy sikere volt, hogy a bemutatott technikákat a résztvevők közül jó néhányan ki is próbálták. Először még vonakodva, majd egyre nagyobb bátorsággal, egymáson gyakoroltuk a különböző önvédelmi fogásokat.

A Word Cafe programban, kis csoportokat alkotva, az érdeklődők kielemezhettek egy-egy problémakört. Három ilyen csoport jött létre, csoportonként 5-12 fővel, melyeket dr. Arapovics Mária egyetemi adjunktus, Gyenes Zsuzsa PhD hallgató, illetve Üröginé Ács Anikó PhD hallgató provokált kérdésekkel és serkentett az aktív részvételre.  Az Arapovics Mária vezette csoportban a család szerepéről hangzottak el vélemények a védelem és az aktív állampolgári lét témájában. A lakhely tekintetében heterogén csoport által folytatott beszélgetés fő vonalát a következő kérdés határozta meg: hogyan avatkozunk be (ha egyáltalán beavatkozunk) a nap mint nap szemünk láttára történő személyi attrocitásokba? A Gyenes Zsuzsa moderálta csoport a biztonságos szórakozásról beszélgetett. Az életkor szerinti heterogén társaság igen sok hozzászólást tudhatott magáénak a téma szóbeli feldolgozása során. A beszélgetés két fő irányvonalban zajlott: a) hogyan szervezzük házon kívüli kulturálódásunkat a személyi és vagyonbiztonság védelmének fényében? b) milyen lehetőségeink vannak az internetes szórakozás biztonságossá tételére önmagunk és a felnövekvő generáció számára? Üröginé Ács Anikó csoportja a kábítószer és a fiatal korosztály témáját járta körül. Fő kérdés: hogyan óvjuk meg gyermekeinket a bódító szerek használatától? A vélemények és a tapasztalatok különbözősége jól érzékelhető volt a különféle élethelyzetekhez szokott és életvitelt élő résztevők megnyilvánulásaiban. A felvetett témákban leginkább a személyes tapasztalatok mentén hangzottak el a vélemények.
 

 
  Ajánlott oldalak Keresés a honlapon Wikipédia szócikk    

 


 Honlap:
TMBT www.tmbt.hu