AKTUÁLIS SZAKMA ÖNKÉNTESSÉG MÚZEUM RELAXÁCIÓ

TANULÁS

FOTÓK VIDEÓK GRAFIKÁK BIOGRÁFIA

 


 

 

 


ÖNFEJLESZTÉS MENTÁLIS ÚTON

Személyiségfejlesztés relaxációs gyakorlatokkal

Számtalan mentális módszer létezik, mellyel személyiségfejlesztő gyakorlatokat végezhetünk. E módszerek egytől-egyig a tudat szabályozásával működnek, s ez az, amit a működtetésükhöz meg kell tanulnunk. Magyarországon az egyik legismertebb technika az Agykontroll, melynek alapjait tanfolyami keretek között is elsajátíthatjuk.


Agykontroll - a Silva-féle módszer

José Silva és Philip Miele szerint a módszer gyökerei 1944-re nyúlnak vissza, amikor Silva parapszichológiai kutatásokat folytatott Amerikában. A metódus, kívülről igen egyszerűnek látszik: a problémáját megoldani kívánó ember leül egy csendes sarokban, behunyja a szemét, eltölt így néhány percet, majd szemeit kinyitva, kimondja a probléma megoldását. Ami az emberrel történik, az egyrészt tudatszint-változás, másrészt a képzelőerő felszabadítása; mély, meditációs szintre jut, ahol eléri, hogy tudata vegye át az irányítást, s az agy saját képi nyelvét felhasználva, konkrét eredményeket érjen el. A meditációk egyben összetett gyakorlatok részei, melyek rendszerességet igényelnek. Eredményként pedig minden esetben valami jót, javulást várhatunk.

A Silva-féle agykontrollal megtanulható többek között az emlékezőképesség javítása, a gyorstanulás, az egészségi állapot javítása, s még több olyan gyakorlat, amelyek segítséggel lehetnek az emberek adódó problémáira, legyenek azok apró, vagy akár súlyosabb gondok.

Alapvető hozzáállás: a pozitív gondolkodás. Ez abban áll, hogy optimista módon közelítünk minden problémához, s feltételezzük, hogy a kielégítő megoldás létezik, és hamarosan meg is találjuk azt. Akár egyedül, akár csoportosan végezzük a gyakorlatokat, a cél az elménk jobb, különleges módon való használatának megtanulása.
 

Vipassana: önmagunk megismerése Buddha módszerén keresztül

Meditációs gyakorlatokat számtalan kultúrából származó gyakorlatrendszerben találunk. Ezek közül az egyik legnagyobb vonzerővel rendelkező módszer Siddhatta Gotama (Buddha) módszere – írja William Hart. Buddha abban látja a jóvá válás, a megtisztulás lehetőségét, hogy a meditációk során mélyen megismerjük önmagunkat. Ez egyfajta célzott befelé fordulást jelent. Buddha célja a szenvedésektől való megszabadulás, a boldogság elérése, melyet tudatunk természetes állapotának nevez, s mely nemcsak individuális irányba, de a bolygónkon élő minden emberi lény felé kihat.

A Vipassana tanfolyami módszerének egyik legjellemzőbb eleme, hogy nem csupán egy csendes sarokba való, viszonylag rövid időre történő elvonulást jelent; ez a szó szoros értelmében, a megszokott életterünktől és személyektől való elvonulás, ami tíz napig tart. A résztvevők ugyan csoportos gyakorlatokat hajtanak végre, de a tanfolyam idejére be kell tartaniuk egy szabályt: a tizenegyedik nap reggeléig nem szólhatnak egymáshoz. Az említett idő teljes tartamában reggeltől-estig meditálnak, s így jutnak egyre közelebb önmagukhoz.


A vallás és a modern tudomány ötvözése Murphy módszerével

Joseph Murphy, az Indiában tanító doktor magát a tudatalattit nevezi csodálatos erőnek, mely a legáltalánosabb lelki zavarokra kínál gyógymódot. Gyakorlata, kísérletei igazolják, hogy bonyolult lelki képletek megoldásában sokszor az egyszerű eszközök a legcélravezetőbbek. Aki némi gyakorlattal rendelkezik a fentebb említett Silva-féle módszerben, sok, könnyen érthető technikára lel Murphy doktor gyakorlatai között.


A módszerek összeférhetősége

A felsorolt módszereken kívül a meditatív technikák széles kínálata áll rendelkezésünkre, melyekkel bensőnket minőségi életünk szolgálatába állíthatjuk. Az előzőekben tárgyalt három metódus is inkább három elnevezésnek tekinthető, hiszen a cél minden esetben ugyanaz: az egészség, a javulás elérése. Mindhárom alkalommal az ember önsegítő jelleggel a saját tudatalattijához kíván közelebb kerülni, minden esetben meditációs gyakorlatok alkalmazásával. A választáskor nem kell határozottan elkülönítenünk egyik módszert a másiktól. Az önfejlesztő technikák jól megférhetnek egymás mellet, s hihető, hogy lehetőség van a közöttük való átjárásra, továbbá elképzelhető, hogy e technikák erősítik egymás jótékony hatását. 

 
  Ajánlott oldalak Keresés a honlapon Wikipédia szócikk    

 

 

 


 Honlap:
TMBT www.tmbt.hu